Általános tudnivalók

Az utóbbi években mindinkább nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban a "kék túrázás". A kétezres évektől kezdve egyre többen kerekednek fel és indulnak neki a magyarországi kéktúrák valamelyikének. Legyen szó akár a kihívások kereséséről, akár az egyszerű természetjárásról, vagy éppen önmagunk megismeréséről, mindenkinek mást és mást jelent a "kék". Ugyan a megfogalmazott célok lehetnek eltérőek, de egyvalami azonban mindig adott, a több száz kilométeren át kanyargó, számtalan bakancs koptatta "kék hullámvasút". 


A kék szerpentin

A Vas megyei Írott-kő-től a Tolna megyei Szekszárdig húzódó, 561 km hosszúságú Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra hazánk 3. leghosszabb, egybefüggő túraútvonala. Az Országos Kék Kör részeként, Magyarország csodálatos DNy-i tájain kanyarogva köti össze az Alföldi Kéktúra (849,3 km) és az Országos Kéktúra (1116,1 km) útvonalát (1-2. kép).

(Készítette: Rakk Gyula)

 (Forrás: www.kektura.click.hu)

Pecsételőhelyek

A kék sáv jelzés mentén haladó túraútvonalon összesen 49 igazolópontot érintve, tetszőleges irányba teljesíthető a túra, akár megszakításokkal is az év bármely szakában. Fontos azonban, ha megszakított túránkat ismét folytatni szándékozunk, akkor az újrakezdés során újra kell pecsételjünk a szóban forgó igazolóponton (2. kép).


Hitelesítés

A teljesítés történhet gyalogosan, biciklivel vagy akár sível is, egyetlen feltétel, hogy legyen nálunk a RP-DDK hivatalos igazolófüzete. A vékony kis füzet nem foglal sok helyet, ellenben elengedhetetlen kelléke a túrának. A kijelölt érintési pontok felkeresése során a megfelelő helyre nyomott pecséttel, vagy az egyes pontokon kihelyezett "nyalókák" beragasztásával hitelesíthetjük ottjártunkat. A füzet megvásárolható a megyei Természetbarát Szövetségeknél, vagy a www.cartographia.hu internetes oldalon (3. kép).

 

Térképészet

Kéktúrázó bárki lehet! A sikeres teljesítésnek nem feltétele tagság a különböző természetjáró egyesületekben, vagy szakosztályokban, csupán elhatározás és kitartás kérdése az egész. Persze az sem árt, ha mindehhez még megfelelő felkészültség is párosul, de ez utóbbiért mi magunk sokat tehetünk. Az útvonal előzetes áttanulmányozásával, a pontos útiterv összeállításával, és az esetleges kitérők átgondolásával nagyban megkönnyíthetjük dolgunkat, melyben nagy segítséget nyújtanak számunkra a friss kiadású, hajtogatós turistatérképek. Az első kilométertől kezdve egészen az utolsó méterig ragyogóan végigkövethetjük papíron is kék szerpentinünket, amely során az alábbi térképekre lehet szükségünk: Kőszegi-hegységŐrség, Göcsej, Kemeneshát; Dél-ZalaZselicMecsek, Villányi-hegységSzekszárdi-dombság (4. kép).


További részletes ismertető és egyéb információk elérhetőek a Magyar Természetbarát Szövetség honlapján: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése